Stängt för säsongen. Vi öppnar åter 27 april -24. Tel 070-210 06 42

Öppet vardagar 10-18 • helger 10-16 • Tel 070- 210 06 42

Historien om Bäsna Trädgård

Från kohage till visningsträdgård

Bäsna trädgård ägs och drivs av Kjellåke Östlund. Kjellåke hade tidigare under 25 år ägt en blomsterhandel i Borlänge centrum.

Efter alla år av arbete inomhus fanns en längtan efter att jobba utomhus i trädgård, ett intresse som funnits sedan 5-årsåldern då han planterade sin första gräslök i sandlådan.

1987 fick han höra talas om en skogsbacke i Bäsna med ett gammalt torp beläget i en gammal kohage. Ingen hade tidigare velat köpa fastigheten med tanke på all sly och mörk granskog på en fuktig norrsluttning, inget drömläge precis tyckte de flesta.
Kjellåke såg möjligheten att göra en vilsam oas, i första hand för sig själv och sin familj. Det tog därefter 9 år att få in sol i trädgården genom att rensa bort stora träd, anlägga dammar och gångstigar samt renovera huset så det blev beboeligt.

Grannarna kände till det stora intresset för växter och trädgård och föreslog att det skulle bli en handelsträdgård, lite på skoj, lite på allvar. 1997 började försäljningen av penséer och sommarplantor i liten skala till bybor och så småningom började kunder komma från närliggande orter. Sortimentet ökades ut efter hand och idag sysselsätter trädgården 15 personer på heltid från april till oktober.

Förutom trädgården och vårt café hjälper vi till i kunders trädgårdar med allt från rådgivning till plantering. Under vinterhalvåret jobbar 5 personer med snöskottning och städning hos många kunder. Det är nu 25:e året som vi har öppet.

Slutligen kan nämnas att en norrsluttning inte behöver betyda att det är omöjligt att bedriva trädgård, tvärtom. Det gäller bara att anpassa växtmaterialet till en miljö med jämn fuktighet på sommaren och mycket snö vintertid. Vi slipper också en brännande sol under januari-mars eftersom vi då ligger i skugga av skogen, på så vis klarar sig växterna ofta bättre här än i en solig sydsluttning.

Varmt välkommen på en rundvandring i trädgården önskar Kjellåke Östlund och medarbetare.

Mer i vår trädgård!

Skogsstigen med utsikten

Nu har vi ställt iordning en trevlig och lugn skogsstig för dig som vill ta en kort promenad och njuta av fågelsång, frisk luft och en fin utsikt över byn Bäsna med omnejd.

Här kan du sitta ner på en av de många bänkarna som vi ställt ut för en stunds vila och avkoppling.

Har du tur kan du se rådjuren ströva förbi eller skogskatten Tiger. Ekorrar, hackpspettar och andra djur trivs här.

Under våren har vi planterat en alle´med  Prunus Accolade, vårkörsbär , som blommar ca första veckan i maj med milt rosa blommor.
Samma sorts träd växer i Kungsträdgården i Stockholm.
 
Vi har även satt upp ett kastanjestaket som inramar Skogsstigen samt att det tjänstgör som en fin avgränsning för att hålla hungriga rådjur på rätt sida staketet.
 
LEKSANDS SPARBANK har varit med och sponsrat både Körsbärsträd samt och Kastanjestaket och vi riktar ett stort tack för det frikostiga bidraget som bidrar till att fler människor i regionen kan få möjlighet att njuta av vår anläggning med park och natur.

Trollstigen

Vandra på stigen i Trolldalen och njut av lugnet och alla små överraskningar som du hittar – Önskebrunnen uppfyller kanske dina vildaste fantasier – För barn mellan 1 och 113 år.